Kuusenkerkkä


Metsistä löytyy  monenlaista syötävää marjojen lisäksi ihan ilmaiseksi. Kuusenkerkkää saat kerätä vain metsänomistajan luvalla, mutta älä poimi koko kuusta tyhjäksi vaan sieltä täältä niin kasvu ei tyrehdy.
Kuusenkerkkä on syötävää, vaaleaa, nuorta ja pehmeää neulasta kuten näet kuvastani. Se on terveellistä luonnon lääkettä, joka lisää virtsan eritystä, hoitaa kihtiä, reumaa, sappivaivoja, vatsavaivoja kuten liikahappoisuutta. Kuusenkerkkä sisältää antibakteerisia eteerisiä öljyjä, jotka vähentävät kehon tulehdustilaa ja  edistävät liman, hien ja sapen eritystä. Siinä on runsaasti A ja C vitamiineja ja antioksidantteja, hivenaineita. Kuusenkerkästä saat apua väsymykseen, yleiskunnon kohottamiseen, yskään, flunssaan, vatsavaivoihin ja suun raikastukseen. Se sisältää hartsia, joten allergisten on syytä varoa.
Kuusenkerkkää voi syödä sellaisenaan vaikka salaateissa. Siitä voi hauduttaa teetä, lisätä smoothien tai puuron sekaan. Parhaimmillaan se on tuoreena, mutta sitä voi myös pakastaa tai säilöä upottamalla hunajaan. Kuusenkerkkää käytetään myös mausteena rosmariinin tapaan.Sopii hyvin lampaanlihan marinaadiin.
Kuusenkerkästä voi tehdä siirappiakin. Tästä syntyy kiva kevät drinkki: loraus siirappia lasin pohjalle ja päälle kuohuviiniä. Siirappia voi ottaa rohtona 1-2 tl neljästi päivässä.Löysin netistä ohjeen siirapin valmistukseen.

                                                   Kuusenkerkkäsiirappi

                                                     1litra kuusenkerkkiä
                                                     2 litraa vettä
                                                     4 desiä sokeria
                                                     3 teelusikkaa vaniljasokeria

1. Laita kuusenkerkät väljään veteen likoamaan yön yli.
2. Siivilöi kerkät, laita ne kattilaan ja lisää vesi. Keitä miedolla lämmöllä 1-2 tuntia. Siivilöi kerkät ja ota keitinvesi talteen.
3. Laita keitinvesi kattilaan (noin 1 litra) ja lisää sokerit. Keitä 1-2 tuntia ilman kantta kunnes seos on tummaa ja siirappimaista. Tee vesitesti: ota teelusikalla vähän siirappia ja tiputa se lasissa olevaan kylmään veteen. Jos siirappi ei heti liukene veteen, on se valmista. Jos haluat juoksevaa, vähennä keittoaikaa.

Aion kyllä kokeilla siirapin tekoa ja maistella kerkkää muutenkin. Ohjeessa kerrottiin, että siirappi säilyy puhtaissa lasipulloissa pitkälle syksyyn(ilmeisesti viileässä).
Kommentit