Voikukka

Kaikkien tuntema voikukka rehottaa joka paikassa, mutta harva meistä hyödyntää voikukkaa villiyrttinä. Voikukan lehdissä on enemmän vitamiineja kuin viljellyissä salaateissa. Niissä on myös paljon beetakaroteenia, B-, C-, K1- ja D-vitamiineja, rautaa ja kaliumia sekä kalsiumia, fosforia, magnesiumia, luteenia ja inuliinia. Kerää vain nuoria, sileäreunaisia lehtiä ruuaksi, muut ovat kirpeitä syötäväksi. Voikukasta voi syödä lehdet, nuput, kukat ja juuret. Älä kerää tienreunoilta äläkä kompostin läheltä.

Kuva: Maiju Suhonen

Netistä löysin ohjeen voikukkahillolle, joka kuulostaa tosi mielenkiintoiselta kokeilla.

                                                           VOIKUKKAHILLO

                                                       0,5-1 litra voikukan kukintoja
                                                       noin 4 dl vettä
                                                       330 g hillo-marmeladisokeria
                                                       1 tl raastettua, pestyä sitruunankuorta

Sulje voikukat isoon rasiaan ja anna olla hetki. Höntiäiset kiipeävät kanteen.
Laita vesi ja voikukat kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja käännä levy pois päältä.
Anna kukintojen hautua parikymmentä minuuttia.
Siivilöi liemi ja lisää siihen hillosokeri. Sekoita vain sen verran, että sokeri liukenee.
Kuumenna hitaasti kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä sekoittamatta noin kymmenen minuuttia.
Kuori vaahto pois. Purkita kuumennettuihin lasipurkkeihin ja sulje hyvin. Säilytä viileässä.

Perjantaikokki Petri Hollmenin resepti voikukkakapristen tekoon löytyi myös netistä ja kokeilemisen arvoinen tämäkin ohje.

                                                      VOIKUKKAKAPRIKSET

                                                   2 dl pieniä voikukannuppuja
                                                   1-1,5 dl etikkaa tai vaaleaa balsamicoa
                                                   1 rkl hunajaa tai sokeria
                                                   suolaa

Laita kattilaaan 5 dl vettä ja mausta suolalla. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää nuput minuutiksi. Kaada vesi pois ja jäähdytä. Sekoita etikka ja hunaja. Voit kiehauttaa etikan, jotta saat siitä hieman miedompaa. Laita keitetyt nuput lasipurkkiin ja kaada etikkaliemi päälle. Anna maustua jääkaapissa vähintään vuorokausi. Käytä kapriksien sijaan perunasalaatissa, kalan mausteena ja vihreässä salaatissa.


Kommentit