3.7.2017

Siankärsämö



Siankärsämö (Achillea millefolium) tuoksuu ja maistuu voimakkaasti ryytimäiselle. Pienikin määrä lehtiä tai kukkia riittää maustamaan esim. teen, salaatin, kastikkeen, keiton tai muhennoksen. Kukat kannattaa kerätä kun ne ovat juuri puhkeamassa. Lehdet ovat parhaimmillaan nuorina. Niillä voi maustaa voita tai levitettä (ohje alla). Liiallinen syönti voi aiheuttaa huimausta, päänsärkyä tai ihottumaa. Siankärsämö on vanhimpia käytettyjä lääkekasvejamme. Sitä on käytetty haavojen hoitoon ja lihaskouristuksiin. Se sisältää eteeristä öljyä, karvasainetta (herättää ruokahalua), kumariinia (ominaisuutena verisuonia laajentava, bakteereja tuhoava, ultraviolettisäteilyä estävä), parkkiaineita ja fenolisia happoja. Siankärsämö vahvistaa immuniteettia ja sisältää runsaasti sydämen toiminnalle tärkeitä hivenaineita. Kukinnot ja lehdet voi säilöä kuivaamalla tai pakastamalla.

Kuva lainattu netistä.

                                                SIANKÄRSÄMÖLEVITE

                                                    1 prk raejuustoa
                                                    50 g voita
                                                    1/2 dl rypsi- tai oliiviöljyä
                                                    1-2 rkl hienonnettua siankärsämön lehteä

                               Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi sauva- tai tehosekoittimella.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti