Maukas koivunkantosieni

Koivunkantosieni kasvaa suurina rykelminä kannoilla, kaatuneilla koivun rungoilla ja juurilla. Se on maukas kolmen tähden ruokasieni. Sieni on runsassatoinen ja kasvaa jo keskikesästä lähtien. Jalka on ohut ja sitkeä ja sitä ei käytetä ruokaan. Tunnistamista auttaa keltainen pläntti lakin päällä.
Olen tunnistanut koivunkantosienen jo muinakin syksyinä, mutta nyt vasta kokeilin sitä ruuanvalmistuksessa. Se on erittäin maukas sieni ja laitoinkin mukaan ohjeen Parhaat ruokasienet-kirjasta, jossa mukana maksaa ja kasviksia. Ehdottomasti kokeilemisen arvoista.
Nopea maksapannu
noin 400 g naudan maksaa
1/2 l koivunkantosienien lakkeja
1/2 purjo
1/2-1 vihreä ja punainen paprika
2 lehtisellerin vartta (en löytänyt kaupasta)
pala kiinankaalia
2-3 rkl öljyä
1/4 dl soijaa
1/2 vettä
1 rkl fariinisokeria (laitoin ruskeaa sokeria)
1 dl ranskankermaa
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl meiramia
(yrttisuolaa)

Maksasta pitää poistaa kalvot. Maksa ja kasvikset leikataan ohuiksi suikaleiksi. Maksa ruskistetaan kevyesti kuumassa öljyssä ja otetaan pois pannusta. Lisätään pannuun kasvissuikaleet, ruskistetaan hetki, sitten lisätään soija-vesi-sokeriseos. Annetaan kypsyä noin 5 min. Lisätään pannuun maksat, ranskankerma ja mausteet. Kiehautetaan vielä muutama minuutti. Soijasta tulee jo ruokaan suolaa, joten maistele ennen lisäämistä. Maistuu riisin kanssa ja voin melkein vannoa, että tykkäät.


Kommentit